منطق فازی به زبان ساده
![](https://calorika.ir/wp-content/uploads/2019/09/منطق-فازی-1.jpg)
حدود 2500 سال پیش از این ، ارسطو معتقد بود که هیچ امری مطلق و قطعی نیست؛ به این معنی که در زبان انسان هر گزینهای میتواند دارای هر دو بعد درست و غلط باشدو چقدر درصد مثلا درست بودن یک گزینه بیشتر باشد ما میتوانیم آنرا درست در نظر بگیریم.
جالب است بدانیم که اواین بار در دهه 1960 میلادی یک پرفسور ایرانی-باکویی بنام لطفی زاده این نظریه ارسطو راوارد علوم مهندسی کرد که همه مفاعیم در قالب منطق دو ارزشی صفر ویک قابل طبقه بندی نیستند و مدلی ارائه داد که بتوان با کمک ریاضیات پیشنهادی وی مفاهیم نادقیقی که صفرو یک مطلق نیستند را توسط ریاضیات مدل سازی کرد و نام آنرا منطق فازی یا FUZZY LOGICگذاشت.
در منطق فازی بغیر از گزینه های صفر و یک ، گزینههای میانی مابین بله و خیر هو در نظر گرفته میشود . بعناون مثال در جوای سوال آیا هوا گرم است؟ در منطق لاجیک دو جواب قطعی صفر و یک یا بله و خیر وجود داردولی در منطق فازی(FL) میتوان چندین جواب بین بله و خیر در نظر گرفت ، مثلا میتوان گفت:هوا نسبتا گرم است یا هوا نسبتا خنک استیا مثلا اوضاع جوی همیشه اینگونه نیست که بتوانیم بگویم هوا ابری هست یا نیست و هوا میتواند کمی ابری یا نیمه ابری هم باشد.
این مساله باعث تحول شگرفی در سیتمهای مهندسی شد ؛ بعنوان مثال ماشینهای ظرفشویی قدیمی مقدار معینی از آب را مصرف میکردند و کاری به این نداشتند که چه مقدار پرف در داخل آن قرار داده شدهاست، اما با استفاده از منطق فازی ؛ سیستم میتواند تشخیص بدهد که میزان ظرفها چقدر است و به چه مقدار آب نیاز دارد و البته این مثال یکی از هزاران کاربرد FL در صنایع و مهندسی و هوش مصنوعی است.